Känner du dig håglös, trött och deprimerad? Har du testat att promenera, vara ute när det är som ljusast och, kanske, meditera? Om du trots det inte upplever någon förbättring kan det vara så att du lider av någon brist. Om det finns någon vitamin som svenskar kan behöva mer av under vinterhalvåret är det D-vitamin.
Nu befinner vi oss ännu en gång under den tid på året då mörkret och kylan ligger som tyngst. Om du känner dig trött, hängig, deprimerad eller bara ur fas så är du inte ensam. Det finns siffror som tyder på att så många som 20 % av svenskarna upplever det som att deras humör påverkas negativt under vinterhalvåret. I vissa fall kan nedstämdhet under de mörka månaderna bero på brist på D-vitamin. Om du känner igen dig i att du är hängig och nedstämd när det är som mörkast kan det därför vara en bra idé att testa att äta D vitamin tabletter, om inte annat under en kortare period för att se om någonting förändras. Mängden D-vitamin i din kropp är som lägst under årets 1-2 första månader. Det är därför då som behovet av att äta ett preparat med D-vitamin är som störst.
Brist på D-vitamin – en ”tyst sjukdom”
Brist på D-vitamin smyger sig på, det är vad man kallar för en ”tyst sjukdom”. Det betyder att det kan ta lång tid innan symptomen på D-vitaminbrist visar sig. Möjliga symptom på D-vitaminbrist är till exempel trötthet, dålig aptit, viktuppgång, retlighet och smärtor i armar, fötter, händer eller ryggslut. D-vitamin spelar med andra ord en stor roll för vårt välbefinnande i största allmänhet.
D-vitamin – från solen
D-vitamin lagras i huden när vi spenderar tid i solen under mars till september. Om du spenderat mycket tid ute kan mängden D-vitamin räcka genom vintern. Dagsbehovet av D-vitamin fås genom att du spenderar mellan en kvart och en halvtimme ute i solen under sommarhalvåret. Så fungerar det dock inte under vinterhalvåret. Även om solen skulle titta fram under årets kalla månader är UV-ljuset för svagt för att huden ska utveckla D-vitamin. Det är med andra ord ingen idé att du spenderar tid i solen då, i tron att du får mer vitamin D. Däremot kan det ju ha andra effekter som är positiva för humöret.
D-vitamin – från kost
Bortsett från att äta preparat med D-vitamin kan det också vara en bra idé att lägga om kosten något i samband med att det är som mörkast. Eftersom vi lever i ett land som är mörkt stora delar av året är det obligatoriskt att vissa livsmedel berikas med vitamin D, det gäller framför allt mejeriprodukter som fil, mjölk och yoghurt.
Bra saker att äta mer av under vinterhalvåret:
- Fet fisk (bl.a. abborre, böckling, lax, öring, sardiner, makrill)
- Mejeriprodukter
- Svamp (Karl Johan, kantarell)
Du ska dock se upp med att överdosera D-vitamin. Om du äter en någorlunda varierad kost och emellanåt kompletterar med ett D-vitaminpreparat så ska det räcka. Ta inte fler tabletter än vad som rekommenderas på preparatets förpackning. Om du är vuxen går gränsen för hur mycket D-vitamin du kan äta per dag runt 100 mikrogram.