Löpning har blivit allt populärare genom åren och har blivit något både för den som vill träna ensam eller i grupp. Men det är viktigt att undvika eventuella skador för att må bra och kunna förbättra sin prestation.
I Expressen kan man läsa om hur många amatörlöpare förr eller senare skadar sig, men att detta går att förebygga genom att skaffa sig rätt teknik redan från början. På större gym finns det oftast klasser där man får testa olika löpsteg, lära sig andas rätt och andra knep som underlättar löpningen. Känns det omständligt att ta sig dit går det även bra att läsa sig fram till olika saker att testa genom bloggar, hemsidor och böcker. Det viktigaste är att man faktiskt testar och tränar regelbundet för att förbättras, utan eventuella ursäkter. En artikel skriven i tidningen Metro krossar myten om att det skulle vara farligt att träna dagen efter man druckit alkohol. Det är alltid bättre att träna än att inte träna.
Nödvändiga förberedelser
Alla är helt enkelt inte skapta för att springa flera dagar i veckan, och har man ett förflutet av skador är det extra viktigt att veta hur man ska förbereda sig inför löpturen eller loppet. Självklart är löptekniken oerhört viktigt men det finns flera saker man kan göra för att förebygga skador innan själva löpturen. För undvika stelhet i muskler och leder kan det vara bra att äta Nordens mest använda kosttillskott VitaePro. Även ordentligt med sömn, rätt vätskemängd i kroppen och skydd mot solen gör att man orkar springa längre. Rätt utrustning som bra skor och kläder är a och o, men också att mentalt ställa in sig på att man bara tävlar mot sig själv. Det är viktigt att inte jämföra sig med andra, vilket gör löpningen till ett nöje och inte en börda.
Här visar en träningsexpert löptekniker för TV4s reporter: